Program om vulkaner

Få fenomen är så vackra och samtidigt så riskabla som vulkanutbrott. Vulkaner ser ut som ett högt berg med en öppning i jordskorpan. När en vulkan blir aktiv medför öppningen att het magma pressas upp från jordklotets inre och bildar lava när den kommer i kontakt med kyligare temperaturer. Fascinationen för dessa naturfenomen har lett till att utbrotten har filmats av privatpersoner och lagts ut på internet. Filmerna är oftast korta och visar hur aktiva vulkaner spyr ut lava och giftig rök. Etablerade tv-kanaler har också producerat program med fakta där förklaring ges till vad en vulkan är och varför de finns. Även dessa program är tillgängliga på nätet.

Det har sänts program om vulkaner på SVT och på UR:s hemsida ligger flera av dessa uppe som är tillgängliga att titta på. För barn finns animerade kortare avsnitt som på ett pedagogiskt sätt förklarar innebörden av vulkaner. Även vuxna kan ha stor behållning att titta på programmen, kanske tillsammans med sitt barn. Vulkaner finns över hela världen och i Sverige är det just vulkaner som en gång i tiden gett upphov till Skelleftefältet och den stora mineralrikedomen i Bergslagen. UR har gjort en film som skildrar de farligaste vulkanerna och folket runtomkring dem som varje dag lever med hot om att vulkanen i dess närhet ska bli aktiv.

Program om vulkaner och dess utbrott

Program om förebyggande arbete

För den som vill fördjupa sina kunskaper finns program som visar forskare i arbete med att kartlägga när och var nästa utbrott sker. Att det inte går att förhindra är experterna eniga om, men kan de förutsäga när en vulkan kommer bli aktiv kan förödelsen minskas och fler liv räddas. Här i Sverige minns nog många när Eyjafjallajökull på Island fick ett rejält utbrott 2010. Vulkanen spred aska och stoppade eller hindrade flyget under flera veckor över stora delar av Europa. Forskaren som varnade för ett utbrotten heter Sigrún Hreinsdóttir och jobbar som vulkanolog på Island. Henne får vi möta i programmet som heter Jordens farligaste vulkaner.